dinsdag 4 maart 2014

Handelings en takenspel, week 2 en evaluatie

Het is een tijdje stil geweest. Nou ja, alleen qua bloggen dan. Verder was het verre van stil, aangezien de Carnaval was losgebarsten hier in het zuiden. Maar daarover later meer.

Het handelings en takenspel. We zijn er nog steeds mee bezig, al moet ik eerlijk bekennen dat het zo tijdens de carnaval niet echt lekker liep. T6 had door de carnaval weinig tot geen behoefte aan schermtijd, behalve tijdens het logeren bij Opa en Oma van zondag op maandag, maar waar niet is gelet op de schermtijd. Maar morgen is alles weer voorbij wat de carnaval betreft, en dan kunnen we weer aan de gang met structuur en regelmaat, waardoor het spel ook weer vol op wordt gevolgd, volgens de regels.

Afgelopen woensdag wel nog gesprek gehad met onze PIT-er, waarbij het grotendeels over het spel ging. Ik had de tweede dag van ons spel ook al gemaild met uitleg e.d. (een beetje hetzelfde als de uitleg op het blog), dus ze was al redelijk op de hoogte. Maar ze was natuurlijk erg benieuwd hoe het nu ging.

We kwamen tot de conclusie dat dit eigenlijk een geweldige uitvoering is van het TEACH-systeem, en daarnaast ook nog eens heel erg karaktervormend werkt. Je leert de "speler" op een simpele wijze dat hij/zij zelf verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen gedrag en hier ook zelf meteen de gevolgen van moet dragen. De beloning heel op deze manier heel direct, en ook meteen zichtbaar, door middel van een "dagscore" op het bord.  Verder zorgt het bij ons voor heel veel rust. Geen gevraag en "gezeur" meer van T6 of hij wel of niet mag gamen, en discussies als het niet mag. Op een of andere manier heeft hij er zich eigenlijk praktisch meteen bij neergelegd dat de score op het bord bindend is, en dat er geen discussie over mogelijk is. Hij vraagt er totaal niet om, en als de tijd om is, zet hij ook echt alles uit, en gaat zonder ook maar enige kik wat anders doen.
Ook tussen F en mij geeft het heel veel rust. Normaal hadden we onderling discussie hierover. F was wat makkelijker over gamen en gametijd, terwijl ik er toch zeer regelmatig de rem op wilde omdat ik liever had dat ze andere dingen deden. Maar nu is er ook bij ons geen discussie meer. T6 heeft maar een x tijd aan gametijd en als dat op is, is het op. Meer mag niet, dus ook geen discussie en staan wij ook weer automatisch aan dezelfde kant.
Onze PIT-er vond het echt een geweldig idee, was zelfs zo enthousiast dat ze dit ook verder wilt gaan gebruiken bij andere gezinnen/cliƫnten waar zij komt.
Wij zijn ook nog steeds heel tevreden en gaan dit zeker ook na de carnaval weer verder aanscherpen en gebruiken.

Wel moeten we natuurlijk het in de gaten houden, dat als er dadelijk alleen maar weer wordt buiten gespeeld door het mooie weer, of de taken te makkelijk worden of al geautomatiseerd zijn, dat we dan het spel weer aanpassen. Maar het principe blijft natuurlijk gelijk, en we hebben nog n tijdje om hier oplossingen voor te verzinnen voor het zover is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten