donderdag 16 juli 2015

Definitief...

Daar is hij dan.... De allerlaatste schooldag is begonnen.... De echte allerlaatste keer in groep 1B en groep 4..... De laatste keer de juffen zien.... en dan om 15:00 uur is het dan zover.. de laatste groet, hand, misschien nog wel een knuffel en kus....

S5 vindt het allemaal prima! Die heeft er geen moeite mee.. lekker vakantie dadelijk, en dan straks echt bij de grote kleuters horen in 2A... Nieuwe juffen, maar 1tje kent hij al van school... Nieuwe klasgenootjes, maar daar kent hij er ook al heel veel van... Nieuwe klas... maar ook daar is hij nu al vaker geweest... Dus S5 vindt het allemaal wel prima. Veel plezier vandaag met t feestje met de juffen, de traktaties, het overblijven met de hele school! LEUK!

Maar T8..... Die vind het helemaal niets.... Nou ja... misschien niet helemaal niets.... De juf van groep 5 is wel leuk... en bij het kennismaken afgelopen week, kwam hij ook enthousiast thuis. "Mam! Weet je hoe ze leren lezen in groep 5. Met liedjes!"
Maar vanmorgen had hij het er toch wel heel moeilijk mee hoor! Extra knuffel, bij me blijven plakken, nog even mee naar de klas van S5, en verdrietig....

Eerder dit schooljaar ook al:  "mam, ik wil niet naar de bovenbouw, dat is helemaal niet leuk" "mam, ik wil niet naar groep 5... dan moet ik ook op vrijdagmiddag naar school"... Kleine opmerkingen, maar voor T8 gaat er een wereld aan vertwijfeling, onzekerheid en angst aan vooraf in dat koppie, voordat er zo'n 'kleine opmerking' uit komt...


Het was ook een behoorlijk heftig jaar voor hem... Juf die zwanger is, waardoor er heel soms even een invaller in de klas is (ivm controles van de zwangerschap e.d.), de communie waar heel veel voor geoefend wordt, maar wat natuurlijk ook heel spannend is, ons communiecadeau/vakantie naar Disney, wat strubbelingen in de klas, strubbelingen met vriendjes en vriendinnetjes, de juf die in mei met zwangerschapsverlof gaat, de invaljuf die dan komt, wanneer komt het babytje nu?, en dan nog de 'normale' dingen: verjaardag, schoolreisje, andere uitjes, nieuwe lessen, schoolfeest....

In mei had hij het ook.... Hij zag de buik van de juf met de maand dikker worden, hij wist dat ze in mei met verlof zou gaan... De juf betrok de klas er ook volledig bij, maar T8 uitte zich er niet zo over. Stille wateren hebben diepe gronden, zeggen ze wel eens... Nou, dat klopt bij T8 volledig!
Op de laatste dag van de juf was er niet veel te merken aan hem... De invaljuf was ook al een paar dagen aanwezig, dus dat was wel heel fijn. Op die manier kon de hele klas al kennis maken met haar, en was de overdracht ook goed geregeld.
Maar toen ik hem na school stond op te wachten, zag ik al meteen aan zijn snuitje dat het mis was. Hij was zo verdrietig, en boos, en verontwaardigd, en had het er zo moeilijk mee. "Waarom moet de juf dan nu thuis blijven, ze kan toch gewoon blijven komen totdat de baby komt? En wanneer komt ze dan weer naar school? 

Natuurlijk is ieder kind wel even verdrietig en vind het vervelend. Maar dat hij er zo van ondersteboven zou zijn, was voor mij ook even een verrassing... Ik dacht dat hij het toch wel had zien aankomen, en het daardoor een plekje kon geven. Maar blijkbaar is het dan toch heel moeilijk voor hem, als het daadwerkelijk zover is...

Laatst bleek ook wel weer dat onbekendheid voor hem, moeilijk voor hem is... we gingen naar Klein Zwitserland met wat vrienden.. Hier waren we allemaal nog nooit geweest, dus meer dan 'een speeltuin in het bos' wisten we ook niet echt. T8 was wat nukkig en moeilijk aan het doen, toen we er rondliepen. Wou niets, alles was stom...  na een uurtje was dit volledig weg geëbt, en vond hij het hartstikke leuk daar. Maar hij moet altijd even alles laten bezinken en weten wat hij er kan verwachten.

Maar goed... de laatste schooldag... spannend, onzeker over de toekomst, feest, vakantie, afscheid... Kortom een heel dubbel gevoel.
Het jochie is op... is toe aan vakantie....   straks na school maar even een extra rondje met hem langs de juffen maken, en dan even 6 weken bijtanken, en opladen voor een fantastisch jaar in groep 5.
Een jaar met heel veel nieuwe vakken, nieuwe juf, nieuwe klas, nieuwe regels, nieuwe vrijdagmiddagen, maar vast ook veel nieuwe leuke momenten, met een leuke juf!
Komt allemaal wel goed! :)

Fijne vakantie iedereen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten