dinsdag 4 maart 2014

Carnaval Alaaf!

Het is weer zover, Carnaval is weer bijna voorbij. Het waren een paar drukke dagen, waarbij we voor een paar 'verrassingen' kwamen te staan wat de kinderen betreft.

Het echte carnaval begon op de vrijdag met het schoolcarnaval. Normaal wil T6 de hele carnaval maar 1 pakje aan, maar ik kreeg hem toch zover dat hij naar school ging als piraat, en niet als Mario. S3 had 's morgens ook carnaval op de psz, maar was erg verdrietig toen hij dus niet mee mocht met het schoolcarnaval. Hij had zich tegen 14:00 uur al zo'n 4x verkleed maar was er toen ook even helemaal klaar mee. Toen T6 dan ook nog ns vanuit school even bij n vriendje ging spelen, en S3 (weer) niet kon afspreken met n vriendje was de maat vol, en zijn humeur tot een dieptepunt gedaald. Het was dus tijd om even bij te tanken met gewoon ff niets behalve n tekenfilmpje kijken liggend op de bank met zijn liefste knuffel..
Later had T6 verkleed zwemles. Hij is sinds 21 oktober bezig doordat hij eerder al druk was met ergotherapie en Orbis GGZ, dat we niet nog meer druk op hem wilde leggen met zwemlessen. Maar hij gaat er redelijk vlot doorheen, en zit al in het voorlaatste groepje voor het diploma. Maar het verkleed zwemmen als Piraat met lange broek en jasje, en schminck op zijn gezicht, dat in zijn ogen liep, ging hem toch wat moeizaam af.
Zaterdags waren we even naar het kinderKanon gegaan, verkleed als Marvel action figuren, maar hier hadden T6 en S3 het na n uurtje wel gezien. Ze zijn toen met de oppas van die avond lekker even naar de gele M geweest, en daarna nog lekker thuis een klein feestje gaan houden. Dit zodat pap en mam wel nog even bij het Kanon konden blijven, en zo hun jaarlijkse carnaval konden vieren.
Zondags was het dan tijd voor de optocht als Mario en Dalmatiƫr. T6 dus weer als wat anders verkleed! Eerst in het dorp, later naar Sittard voor hun grote optocht, om vervolgens met z'n alle aan te schuiven bij Opa en Oma voor lekkere warme soep. T6 en S3 hadden het wel naar hun zin bij Opa en Oma, en F en ik hadden eigenlijk ook wel zin om nog verder te carnavallen. Het besluit kwam dan ook al snel dat T6 en S3 een nachtje bij Opa en Oma bleven slapen, en wij nog even doorgingen met carnaval vieren.
Maandags was er de optocht in Dieteren, weer als Marvel-figuren,  waar vrienden van ons in mee liepen. S3 was echter n beetje moe, viel in de auto onderweg in slaap en werd pas 2 uur later, nadat de optocht al voorbij was, en wij op weg waren naar Duitsland, om daar naar een optocht te gaan kijken bij vrienden. Hier werd ontzettend veel uitgegooid, wat de kinderen natuurlijk helemaal geweldig vonden! Na de optocht even wat drinken en spelen bij n vriendin thuis, waarna het ondertussen alweer langzaam bedtijd was geworden.
Dinsdag stond er eigenlijk alleen het 'appelesiene sjmiete' in Sittard op de planning. Voor degene die niet weten wat dit is, een aantal verenigingen van Sittard gaan om beurten op een podium op de markt staan, waarna ze naar de "appelesiene" roepende kinderen kilo's sinaasappelen uitgooien die dan gevangen moeten worden. T6 en S3 hadden hier heel veel zin in, al wilde ze niet verkleden maar alleen wat schmink op hun gezicht. Maar daar aangekomen was T6 erg "down". In eerste instantie dachten we dat het eraan lag, dat hij geen sinaasappelen ving. Maar hij bleef sip en "down", ook nadat hij zag dat we toch echt al n aantal sinaasappelen hadden gevangen. F ging even met T6 apart een stukje lopen om te proberen te achterhalen wat er nu aan de hand was. Met veel moeite kwam er dan toch uit, dat T6 bang was. Blijkbaar was de drukte, menigte en lawaai toch te veel voor hem.
Voor iemand met autistische trekjes is dit niet vreemd. Maar toch stond ik hier even van te kijken, aangezien T6 voorheen hier eigenlijk nooit last van had. Kermissen, drukke pretparken of stranden, of zelfs carnaval uit het verleden was nooit een probleem van deze aard. Maar nu dus wel. Het manneke was echt uit zijn doen, heel sip, timide en terneergeslagen. We hebben dan ook besloten om het sjmiete te laten voor wat het is, en naar huis te gaan.
In het dorp was er 's middags nog een kindermiddag, maar zelfs hier had T6 geen trek in, ondanks dat hij wist dat hij hier heel veel vriendjes en klasgenootjes zou tegenkomen. We hebben de carnaval dus wat eerder afgesloten dan de rest van Limburg, en zijn lekker de rest van de middag en avond thuis gebleven.

Het viel me onderweg naar huis wel in, dat hij een tijdje terug, in november tijdens de kinderopening van de carnaval, na n uur opeens last kreeg van de muziek. Hij stond opeens met zijn handen over zijn oren, omdat het hem echt pijn deed. Dit was echt iets nieuws, nooit eerder iets van aangegeven. We zijn toen ook maar naar huis gegaan, hij wilde zelfs geen kwartiertje meer blijven om het einde te zien. Toch maar eens ook bij onze hoofdbehandelaar aangeven. Ik weet niet of het kan, dat er dingen "verergeren"? Misschien dat er nog meer dingen gaan opvallen? Het is in ieder geval wel weer iets om rekening en in de gaten te houden.

Morgen in ieder geval alles opruimen, en terug naar de structuur en regelmaat. Dat zal ook helpen voor T6 om weer zijn draai te vinden, en weer lekkerder in zijn vel te zitten.

1 opmerking:

  1. Herkenbaar! Lees dit forum eens door. Ook voor veel andere zaken..
    http://www.kindmetautisme.nl/snitz/topic.asp?TOPIC_ID=6288

    En blijf schrijven! Ook door dingen op te schrijven en later terug te lezen 'zie' en herken je gedrag.. XX

    BeantwoordenVerwijderen