vrijdag 27 maart 2015

nachtelijk plassen

Kinderen doen alles op hun eigen tijd. Je kunt ze niet dwingen tot iets dat jij graag wilt dat ze leren of kunnen, dat doen ze pas als zij er aan toe zijn.
Dat weet je als ouder zijnde. Betekend niet dat je het er altijd even mee eens bent, maar je kunt er weinig aan veranderen, dus moet je je er maar bij neerleggen. Want op het moment dat je iets wilt opdringen, gooien ze de kont tegen de krib, en kun je er helemaal naar fluiten. Beste is dus gewoon alles rustig op zijn beloop laten, dan gaat het vaak nog het snelste.

Zo ook het zindelijk zijn s nachts. Dat is hier in huis nog niet helemaal het geval. Ze hebben beide een periode gehad, dat het een hele tijd (echt een aantal maanden) goed ging, maar dan gaat het toch weer mis. In eerste instantie denk je nog, "ach, n ongelukje", "drukke tijd van het jaar", of iets in die trant. Maar na een poosje blijkt dan toch dat je wat het zindelijk snachts zijn betreft, je weer terug bij af bent.
Zo heeft de oudste eigenlijk elke nacht wel een flinke volle luier. We hebben hier ook echt al van alles geprobeerd, om hem te helpen om er van af te komen; savonds niet meer te veel laten drinken, goed wakker maken als wij naar bed gaan om even te plassen, onderbroekjes in de luier, stickers oid om visueel te maken als hij droog was, belonen, zelf het bed laten verschonen, noem maar op. Het hielp allemaal niets, maar hierbij had ik ook het idee dat de motivatie bij hem nog ver te zoeken was. Het laatste jaar, kwamen er echter steeds vaker signalen dat hij het zelf langzaam niet meer zo leuk vond. De luier "stiekem" aandoen bij een oppas, omdat hij zich er toch wel voor schaamt, verdrietig zijn als zijn jongere broertje wel droog is, tot zelfs de uitspraak: "ik wil geen stomme luier!". Dat was voor mij het signaal om er iets aan te gaan doen. Samen met hem, meteen een afspraak gemaakt bij de huisarts, samen met hem naar de huisarts waar we samen hebben besloten dat we het gaan proberen met een plaswekker en tabletjes die zouden moeten zorgen voor minder urine productie snachts. Samen een plaswekker opgehaald, en ook heel goed doorgelopen hoe we het allemaal nu moeten gaan doen.

Afgelopen dinsdag was dan de eerste nacht met wekker. En omdat ik merk dat er toch wel veel mensen betrokken zijn, bij dit hele proces, ga ik het ook maar allemaal in een blogvorm neerzetten. Voor al die mensen die door dezelfde periode gaan. En om het taboe een beetje te doorbreken. Want er zijn er echt heel veel kinderen die met 7 jaar of ouder nog niet zindelijk zijn snachts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten